Murăturile sunt o garnitură ideală pentru fripturi pe timp de iarnă. În plus, ar trebui să nu le ocolim deoarece au efecte benefice asupra organismului
Legumele pe care le folosim la murături sunt o sursă importantă de antioxidanţi care luptă împotriva radicalilor liberi ce se fac vinovaţi de apariţia diverselor boli.
Murăturile în saramură
Prezintă avantajul că păstrează unele vitamine rezistente la fermentaţie. Când legumele fermentează, în procesul de murare se creează acidul lactic, care ajută la diminuarea colesterolului şi la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine. Totodată, murăturile în saramură sunt benefice în lupta împotriva microbilor intestinali, dar şi împotriva diabetului. Sunt indicate şi persoanelor cu astm sau cu anumite disfuncţii ale sistemului imunitar.
Murăturile în oţet
Şi acestea au efecte benefice asupra organismului şi sunt foarte gustoase. Oţetul întăreşte imunitatea, îmbunătăţeşte digestia şi este benefic pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială sau de infecţii urinare. De asemenea, murăturile în oţet îmbunătăţesc sistemul osos, ajutând la remineralizarea oaselor. În plus, oţetul are şi efect antibacterian şi antifungic.
Îmbunătăţesc digestia
Consumate în cantităţi moderate, murăturile ne îmbunătăţesc digestia, iar nutriţioniştii ne recomandă consumul acestora în special alături de preparatele din carne şi grăsimi. Castraveţii acri îşi păstrează destul de puţin din vitaminele şi celelalte substanţe binefăcătoare ale legumei proaspete, în schimb au un conţinut bogat de minerale şi anumite substanţe care ajută la îmbunătăţirea digestiei.
Condimentele previn infecţiile
Condimentele pe care le folosim la murături au şi ele efecte benefice asupra organismului. De pildă, mărarul şi usturoiul, pe care le folosim în cantităţi importante la prepararea murăturilor,
a