Green Group, unul dintre cei mai importanţi jucători în domeniul reciclării cu afaceri estimate pentru anul acesta la 140 de milioane de euro, a finalizat o investiţie de 4 mil. euro într-o fabrică de reciclare a sticlei, la care se vor adăuga alte două mil. euro anul viitor.
Dacă ar merge la capacitate maximă, fabrica din Popeşti-Leordeni, care funcţionează pe fosta platformă industrială Danubiana, ar putea transforma în granule în şapte zile toată sticla aruncată în Bucureşti care ulterior ar putea fi vândute la producătorii de profil. Cea mai mare provocare pentru o piaţă care este abia la început va fi însă colectarea materiei prime.
„Noi avem acum o capacitate instalată de 110.000 de tone pe an. La această dimensiune am putea recicla într-o săptămână toate deşeurile de sticlă din Bucureşti. În primul an de funcţionare credem că vom procesa circa 30.000 de tone de sticlă, iar apoi va fi o creştere anuală de 15.000 de tone până vom ajunge la capacitatea proiectată“, a declarat Constantin Damov, cofondator al Green Glass Recycling, numele sub care funcţionează fabrica.
Unitatea nu este foarte mare, iar în ea lucrează acum 15 oameni, până la finalul anului numărul angajaţilor urmând să ajungă la 20 de persoane. În faţa fabricii stau mormane de sticlă spartă, de parbrize sau geamuri.
„Mai întâi se sortează magnetic metalul, cum ar fi capacele de la borcane, iar apoi are loc o sortare manuală pentru a extrage bucăţile de ceramică mai mari sau masele plastice cu care vin aceste deşeuri. Mai departe, sticla intră într-un cuptor la 350 de grade pentru a fi eliminate şi fracţiile biodegradabile, cum ar fi resturile de mâncare. Apoi sticla se toacă, se sortează după granulaţie, iar apoi se sortează pe culori. La final rezultă un material cu o puritate de 99%.“
Colectarea sticlei sparte, marea provocare
Deocamdată fabrica de p