La scurt timp după înfiinţarea sa, Serviciul German de Informaţii Externe, BND, a efectuat activităţi de spionaj şi pe plan intern şi a strâns date despre politicieni şi partide. Totul la ordinele celui care ar fi trebuit de fapt să controleze activitatea serviciului.
Controlarea duşmanilor...şi a prietenilor
O altă temă pentru comisia amintită este abuzarea serviciului de informaţii externe de către guvernul cancelarului Konrad Adenauer. Politicianul conservator a guvernat Germania federală între 1949 şi 1963.
Cancelaria ar fi trebuit de fapt să supravegheze activitatea BND. "Suspiciunea că serviciul este folosit în mod abuziv de către guvern a planat în întreaga eră Adenauer deasupra BND. Dar nu a putut fi niciodată dovedită", spune Henke. "Astăzi ştim că prezenţa pe plan intern a BND, ca să-i spun aşa, a fost mult mai amplă decât şi-au închipuit oamenii la vremea aceea."
Cancelarul Konrad Adenauer, într-o ipostază din 1952
Cancelarul Adenauer a folosit serviciul de informaţii externe pe plan intern, în interes politic personal. A însărcinat BND să strângă informaţii despre prietenii şi duşmanii săi, despre opoziţie şi aliaţi - de exemplu despre politicianul social-democrat Brandt, dar şi despre ministrul conservator Franz Josef Strauß.
Câteva sute de informatori, plasaţi strategic în toate domeniile importante din politică şi viaţa socială, transmiteau date către BND, potrivit istoricului Henke. Iar şeful BND Gehlen retransmitea mai departe informaţiile către Cancelaria federală. "Cele mai multe date nu au fost transcrise pe hârtie, dar avem nişte dosare din care reiese clar modul în care Adenauer decidea ce trebuie să facă serviciul."
În arhivele BND se găsesc cel puţin 210 dosare despre politicieni, oameni de ştiinţă şi jurnalişti. Fragmente din ziare, notiţe din discuţii şi declaraţii - toate rezum