Sintagme ca „Luna cadourilor“ şi îndemnuri precum „Pregăteşte-ţi casa pentru magia Sărbătorilor“ sunt mesaje transmise de industriile din spatele Sărbătorilor de iarnă care ajung să ne apese şi să ne declanşeze emoţii negative, chiar depresie, spune psihoterapeuta Bogdana Bursuc.
De cum începe luna decembrie, nu numai magazinele de bunătăţuri şi de cadouri se umplu de cumpărători, ci şi cabinetele de psihoterapie se umplu de români care caută ajutor pentru a se putea bucura şi ei de Sărbătorile de iarnă „ca toţi ceilalţi“. Depresia de decembrie nu e un mit, a constatat psihoterapeuta Bogdana Bursuc, după numărul mare al celor care se programează în această perioadă la consultaţii la cabinetul ei de la etajul al doilea al unei case vechi din centrul Capitalei. După un an greu, în care ne-am confruntat cu nenumărate greutăţi, poate chiar eşecuri, Crăciunul şi Revelionul ajung să fie nişte poveri în plus pe umerii noştri, mai ales dacă ne lăsăm ademeniţi în capcanele lui „trebuie“, spune specialista.
„Weekend Adevărul“: Aveţi multe consultaţii în această perioadă?
Bogdana Bursuc: Da, în luna decembrie sunt multe programări. Vin mai ales persoanele care au trăit sau trăiesc pierderi. Pierdere înseamnă, de exemplu, că o persoană este singură, deşi şi-ar fi dorit să aibă o familie, să fie împreună cu cineva. Vin persoanele cărora le-a murit cineva drag pe parcursul anului şi este primul Crăciun trăit fără persoana respectivă, cele care au trăit un divorţ, care retrăiesc ideea marii schimbări ce tocmai a avut loc în viaţa lor. În plus, este vorba despre cei care au mai suferit depresii. În cazul lor, starea negativă se accentuează din pricina presiunii că trebuie să se simtă într-un anume fel în această perioadă.
Toată lumea e fericită, numai noi nu
Deci este reală depresia aceasta de Sărbători?
Depresia de Sărbători este un fenomen real,