Scris de Simona Butaru - Costuri, termene, vinovaţi, soluţii, liste de priorităţi, în dezbaterea pe tema reabilitării faţadelor.
ARAD. Avem un oraș superb, dar este aproape de a deveni o grămadă de ruine. Este principala problemă expusă în cadrul dezbaterii organizate de Primărie pe tema faţadelor extrem de degradate ale clădirilor istorice. Radu Drăgan, arhitectul şef al Aradului, a subliniat că, în sfârşit, din 2013 există baza legală pentru ca primăria să intervină pe proprietatea altora, pentru a remedia această problemă de-a dreptul dureroasă. Pentru că nu se ştie când, pe trotuar, trecătorul se trezeşte cu o cărămidă, o ţiglă sau o bucată de tencuială în creştet. „Legea ne obligă chiar acum să facem nişte paşi în această direcţie, într-o anumită perioadă de timp. Instituţia Arhitectului Şef are obligaţia de a inventaria clădirile şi deţinătorii acestora, de a stabili etapele de acţiune şi de a elabora regulamentul de intervenţie la aceste clădiri”, a precizat Radu Drăgan.
Primul val
În prima etapă, a spus Drăgan, vor intra la reabilitat clădiri de pe Bulevardul Revoluţiei, Piaţa Avram Iancu, Bulevardul Decebal, Dragalina, Milea, Gheorghe Lazăr, Nicolae Bălcescu, Unirii, Blajului, Nicolae Grigorescu, Meţianu, Vasile Goldiş, Eminescu (strada cu cele mai multe clădiri cu probleme), Lucian Blaga, Vasile Alecsandri, Horia, Episcopiei, Cloşca, Crişan, Piaţa Mihai Viteazu, Ioan Rusu Şirianu, Piaţa Catedralei, Parcul Reconcilierii.
Viceprimarul Levente Bognar a precizat că acum se găsesc soluţii locale, pe baza legii aprobate la nivel naţional. Consilierii locali vor aproba un ansamblu de măsuri pentru păstrarea patrimoniului.„Toţi suntem de vină!”
De departe cea mai concisă concluzie trasă în cadrul dezbaterii a fost cea avansată de Bujor Buda, preşedintele ProUrbe: „Toţi suntem de vină, atât societatea civilă cât şi administraţia! Clădirile