Ne aflăm în Postul Crăciunului, iar pentru cei care îl ţin, prepararea bucatelor este puţin mai dificilă în aceste zile. Tocmai de aceea, ziarul "ring" vă propune o reţetă de cozonac de post, uşor de preparat, cu un gust excepţional:
INGREDIENTE
- 500 g făină
- 80 ml de ulei
- coajă rasă de portocală
- 10 picături de esenţă de vanilie
- 80-90 g de zahăr
- 40 g drojdie de bere
- 200 ml suc de portocale (fanta, mirinda etc)
- un vârf de linguriţă de sare
Pentru umplutură:
200 g miez de nucă pisat
150 g rahat
MOD DE PREPARARE
Făina se cerne, iar în mijlocul acesteia se face un gol în care se pun drojdia, 50 ml suc de portocale şi 50 g de zahăr, amestecându-se bine. Se lasă deoparte pentru a creşte, minimum 30 de minute.
Mai apoi, coca obţinută se amestecă împreună cu toate celelalte ingrediente (restul de zahăr, sucul de portocale, uleiul, coaja de portocală, sarea şi esenţa de vanilie). Se frământă foarte bine, pentru a nu se forma cocoloaşe. În cazul în care dispuneţi de o maşină de pâine, este bine să o folosiţi în acest caz pentru o frământare mai bună.
După aceea, aluatul obţinut se unge cu ulei şi se mai lasă la crescut câteva zeci de minute. Apoi se aplatizează cu ajutorul unui făcăleţ şi se împarte în două bucăţi. Pe fiecare dintre acestea se pune nucă sau rahat, pentru ca mai apoi să le rulăm.
Cozonacii rulaţi se aşază în tăvi tapetate cu hârtie de copt şi se acoperă cu un şervet. Se lasă aşa preţ de 50-60 minute.
Cuptorul se încălzeşte la 180 de grade. Cozonacii se ung în prealabil cu puţin suc de portocale şi se bagă la cuptor. Se ţin acolo maximum 40 de minute, după care se încearcă folosind o scobitoare mai lungă. Dacă aluatul se lipeşte d