Liderul administratiei de la Tiraspol Evgheni Sevciuk a apreciat joi ca prioritatile politicii externe a Chisinaului constau in "predarea puterii, intr-o forma sau alta, Bruxelles-ului sau, posibil, chiar Bucurestiului", potrivit informatiilor publicate de site-ului transnistrean President.gospmr.ru si preluate de Mediafax.
Sevciuk a subliniat ca relatiile Tiraspolului cu Chisinaul sunt in continuare tensionate.
"Republica Moldova in permanenta pune accent pe prioritatile politicii sale externe, care constau in predarea puterii, intr-o forma sau alta, Bruxelles-ului sau, posibil, chiar Bucurestiului", a afirmat liderul separatist, intr-un interviu pentru postul rus de radio City-FM, citat de President.gospmr.ru.
"Astazi (joi), Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a stabilit ca limba romana este limba oficiala. O limba similara (cu cea moldoveneasca). De asemenea, ei au foarte multi consilieri politici din Romania. Au loc procese integrationiste. Noi, bineinteles, nu suntem impotriva ca acest lucru sa se intample, insa am vrea ca Republica Moldova sa ia in considerare interesele locuitorilor din regiunea transnistreana", a adaugat Sevciuk.
Curtea Constitutionala de la Chisinau a stabilit joi ca limba oficiala a Republicii Moldova este "limba romana, nu limba moldoveneasca in baza grafiei latine", conferind statut de norma constitutionala Declaratiei de Independenta a tarii, adoptata in august 1991.
Ulterior, seful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului rus, Aleksei Puskov, a afirmat joi ca decizia Chisinaului de a recunoaste limba romana drept limba oficiala a Republicii Moldova reprezinta "inca un pas spre despartirea definitiva de Transnistria".
Sevciuk a apreciat, de asemenea, ca acordul de asociere cu Uniunea Europeana, semnat de Republica Moldova, ar putea