De parcă până acum pacientul nu plătea cu vârf şi îndesat, deşi era asigurat, când avea nenorocul să ajungă pe mâna medicului, din februarie 2014, bolnavul va fi obligat să plătească şi mai mult – este una dintre concluziile ultimului raport de cercetare „Introducerea pachetului de servicii medicale de bază în România”, elaborat de asociația Observatorul Român de Sănătate (ORS).
O altă modificare esențială este reprezentată de deplasarea volumului îngrijilor medicale către ambulator și medicul de familie, a căror responsabilitate crește semnificativ odată cu intrarea în vigoare a pachetului, termenul avansat fiind februarie 2014.
Documentul rezumă principalele elemente ale proiectului de lege aflat în dezbatere și discută aspectele esențiale care trebuie avute în vedere în continuare pentru definirea unui pachet de bază comprehensiv și accesibil.
„Este esențial ca pachetul să fie privit ca o primă iterație și nu ca un produs finit. El va trebui analizat și actualizat periodic. Faptul că volumul de servicii medicale și traseele clinice pe care le urmează pacienții vor fi, cel puțin aparent, mai ferm reglementate, reprezintă oportunități pentru monitorizare și optimizare. Rămâne de văzut în ce masură furnizorii de servicii medicale vor fi sprijiniți concret pentru a implementa pachetul și cum vor fi corectate dezechilibrele care vor apărea”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele Asociației Observatorul Român de Sănătate și cercetător la London School of Hygiene & Tropical Medicine din Marea Britanie.
Lucrarea Observatorului Român de Sănătate este cu atât mai importantă cu cât Guvernul României și Ministerul Sănătății și-au luat angajamentul față de Fondul Monetar Internațional că vor revizui, până la sfârșitul anului 2013, lista de servicii medicale oferite asiguraților și persoanelor care nu beneficiază de asigurare medicală.
„Pachetul