De la 1 ianuarie 2014, în fabricile de lactate din România nu se va mai putea procesa lapte neconform cu standardele europene. Autorităţile ar putea decide însă ca acest tip de lapte să fie folosit ca materie primă pentru brânzeturile maturate.
În ultima zi a acestui an expiră perioada de tranziție aprobată României pentru alinierea la cerințele comunitare de igienă a laptelui de vacă. Aceasta înseamnă că laptele introdus în circuitul comercial trebuie să respecte anumite condiţii ce ţin de numărul de germeni şi celule somatice. În România, din estimările Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară (ANSVSA) în jur de 2% din producţia totală de lapte este neconformă, astfel că reglementările ce vor intra în vigoare din prima zi a anului viitor ar putea aduce prejudicii financiare importante fermierilor care nu au reuşit să producă lapte conform.
Lapte neconform, în brânza maturată
În primă înstanţă, una dintre măsurile luate de autorităţi, la cererea Asociaţiei din Industria Laptelui (APRIL) a fost de a acorda fermierilor care se asociază, începând de anul viitor, un ajutor de minimis în valoare de 5.000 de euro pentru achiziţionarea unor tancuri de răcire a laptelui, astfel încât să poată produce lapte conform. ANSVSA are însă şi un alt plan pentru laptele care nu respectă standardele comunitare. Vrea să legifereze posibilitatea ca acest lapte neconform să poată fi vândut către procesatori, pentru producţia de brânză cu o perioadă de maturare mai mare de 60 de zile.
Este o posibilitate pe care o au şi ceilalţi fermieri din UE. "În vederea evitării aspectelor legate de imposibilitatea prelucrării laptelui neconform, ANSVSA elaborează în prezent un proiect de act normativ prin care se acordă posibilitatea ca laptele care nu se încadrează în parametrii de calitate privind numărul total de ge