Pe 5 decembrie a.c. miliţienii transnistreni au descins la liceul cu predare în limba română „Lucian Blaga” din Tiraspol. Două persoane din conducerea instituţiei au fost interogate şi ameninţate cu închisoarea de către autorităţile separatiste, iar în jurul liceului a fostinstalat un gard cu sârmă ghimpată.
Despre Transnistria şi situaţia acestor şcoli discutăm cu directorul Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole – avocatul care a învins Federaţia Rusă la CEDO.
FP România: Să începem cu situaţia de pe Nistru. La începutul lunii octombrie Parlamentul de la Chişinău a adoptat legea care prevede instituirea unui control la graniţa administrativă cu raioanele din estul Rep. Moldova. Ulterior, regimul de la Tiraspol a declarat că autorităţile moldoveneşti vor să instaleze o frontieră pe Nistru. În opinia dvs. care este rolul acestor puncte de control? Reprezintă aceste posturi o măsură de apropiere faţă de UE, sau un mod de reîntregire teritorială?
Ion Manole: Pentru a răspunde la această întrebare, aş vrea să aduc aminte că Republica Moldova este, în primul rând, un stat suveran şi poartă responsabilitatea deplină pentru orice se întâmple pe întreg teritoriul său, inclusiv şi în această regiune transnistreană. În acest context, cred că aceste declaraţii agresive de la Tiraspol ar trebui ignorate. De fapt, regimul de la Tiraspol încearcă să facă presiuni faţă de care Chişinăul are imunitatea asigurată. Or, Repuvlica Moldova are obligaţia de a asigura tuturor locuitorilor acestui spaţiu, inclusiv celor din stânga Nistrului, condiţii şi drepturi egale. Din acest punct de vedere Republica Moldova trebuie să încerce să convingă administraţia ilegală de la Tiraspol să renunţe la anumiţi paşi, dar în niciun caz nu trebuie să ţină cont de opinia lui Şevciuk, deoarece regimul nerecunoscut şi-a propus ţeluri care contravin Constituţiei Rep. Moldova, Dreptului Internaţ