A avut sansa sa-i gateasca primul pranz in libertate celui care a fost liderul luptei impotriva appert-heid-ului si primul presedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela. Dominique Macquet este astazi bucatar-sef si proprietar al restaurantului „Dominique” din New Orleans (SUA).
Era in februarie 1990 cand californianul Dominique, pornit in lume in cautarea norocului si-a faimei, a fost solicitat sa gateasca o masa pentru o persoana al carei nume avea sa-l cunoasca abia in ultimul moment. Desi se afla in Africa de Sud, Dominique Macquet a ales sa prepare un fel specific locului de unde venea: „Creveti Louie”, o salata racoroasa, usoara si picanta. Ingredientele folosite sunt oua fierte, salata iceberg, castravete, avocado, rosii, maioneza, sos chili, muraturi dulci, sare, piper, patrunjel verde, lamaie si, bineinteles, creveti (poate fi adaugata in reteta si carne de crab). „Nu am stiut pentru cine gatesc”, povesteste chef-ul californian, coplesit si astazi de ceea ce a trait atunci. „Am aflat abia cand mancarea a fost dusa la masa. A fost un moment incredibil in cariera mea, acela de a vedea un om care a fost in închisoare timp de 27 de ani pentru credinta lui intr-o cauza dreapta”, a spus Macquet.
Nelson Mandela (18 iulie 1918 – 5 decembrie 2013), supranumit si „parintele natiunii sud-africane”, a fost eliberat din inchisoare in urma unei campanii internationale de lobby in favoarea sa. In perioada 1994-1999, avea sa fie primul presedinte al Africii de Sud ales prin vot universal, intr-un scrutin larg reprezentativ si cu participare multirasiala, dupa ce in 1993 i se decernase Premiul Nobel pentru Pace.
A avut sansa sa-i gateasca primul pranz in libertate celui care a fost liderul luptei impotriva appert-heid-ului si primul presedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela. Dominique Macquet este astazi bucatar-sef si prop