Familia Geanina şi Răzvan Tonea, de 38, respectiv 37 de ani, a pus bazele unei afaceri cu ouă de prepeliţă în satul Vadu din judeţul Constanţa în anul 2010 şi au investit în ultimii trei ani 1,8 mil. euro într-un abator şi într-o fermă cu o capacitate de 34.000 de capete.
Ideea acestui business le-a venit celor doi antreprenori în urmă cu cinci ani, când medicul pediatru le-a recomandat un tratament cu ouă de prepeliţă pentru creşterea imunităţii copiilor.
Au observat atunci că această industrie nu este foarte dezvoltată, că existau câteva ferme mici, iar carnea era în cea mai mare parte importată şi s-au hotărât să construiască propria fermă de prepeliţe.
„Ferma avea la momentul acela o capacitate de 5.000 de capete şi în paralel am lucrat la un proiect mai mare cu atragerea de fonduri europene, care să includă şi construcţia unui abator“, povesteşte Geanina Tonea, care este de profesie filolog. Nici soţul ei nu are experienţă în creşterea păsărilor, acesta fiind de profesie inginer.
Primii clienţi i-au găsit prin intermediul internetului, apoi au venit recomandările altor clienţi, iar cei doi antreprenori spun că nu a fost uşor la început, dar că au învăţat din greşeli şi că au rezolvat problemele din mers. Au început afacerea în 2008, iar firma Ferma Bună a fost înfiinţată la începutul anului 2010.
„Am dorit să învăţăm practicând, de aceea am achiziţionat ouă de incubaţie şi am pornit afacerea de la zero, adică de la oul de incubaţie, şi atunci ne-am confruntat cu diverse probleme pe care le-am rezolvat din mers. Da, la început nu a fost uşor, dar din greşeli înveţi.“
Acum o lună familia Tonea a încheiat construcţia unei noi ferme de prepeliţe şi a unui abator, unde se fabrică produse sub brandul Ferma Bună. Ferma are o capacitate de 34.000 capete, iar abatorul are o capacitate de sacrif