Urmarind comportamentul instrumentului financiar bazat pe gazul natural (contracte futures cu activ suport Henry Hub NATGAS, cotate pe CME, contractele futures reprezentand instrumente financiare derivate, cu livrare la termen), reiese ca pretul gazului natural a crescut cu cca 18% pe anul curent (ianuarie- noiembrie inclusiv).
"In acelasi timp, analiza evolutiei saptamanale a stocurilor de gaze naturale (conform datelor oficiale publicate de EIA, Energy Information Administration din SUA) releva un comportament sezonier pe parcursul anului, in anticiparea sezonului rece stocurile incepand sa se formeze inca din perioada aprilie – mai. Varful se atinge de obicei in luna noiembrie, moment in care consumul incepe sa creasca vertiginos, pe fondul scaderii temperaturilor. Astfel, din noiembrie piata poate suferi de un eventual deficit de oferta, pe fondul unui surplus de cerere, caz in care- conform teoriei- ar putea sa apara cresteri de pret", a aratat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie romaneasca ce a devenit formator de piata pe piata extrabursiera de Contracte pentru Diferenta (CFD-uri).
Gazul natural- cerere crescuta si in afara sezonului de iarna
Comparand perioadele mai – noiembrie si, respectiv, noiembrie – februarie, se observa o diminuare considerabila a stocurilor in perioada de iarna, astfel incat in martie-aprilie stocurile ating minimele anului. "Comparand datele publicate de EIA pentru perioada august – noiembrie 2013 cu datele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, observam stocuri mai mici pentru acest an, stocurile din 2013 fiind mai mici in medie cu 185 mmBtu decat cele inregistrate anul trecut. Astfel, putem ajunge, in functie de evolutia cererii, la un eventual deficit de oferta", a precizat Cosmin Enache. De altfel, pretul gazului natural la s