Departamentul Agriculturii din SUA a aruncat din elicopter, deasupra Guam-ului – o insulă din vestul Oceanului Pacific, aflată în administrarea SUA – 2.000 de şoareci ataşaţi de mici paraşute din hârtie şi carton. Scopul acestei ciudate operaţiuni? Stârpirea unor şerpi care au invadat insula şi provoacă pagube majore, scrie Descoperă.ro.
Şoarecii sunt morţi şi conţin acetaminofen (paracetamol) – o substanţă la care şerpii sunt sensibili.
Scopul acţiunii este eliminarea unui număr cât mai mare de şerpi bruni de copac, o specie invazivă şi dăunătoare.
Aceşti şerpi au ajuns pe insulă în anii 1940 şi a 1950 (probabil datorită vapoarelor de mărfuri), au găsit condiţii prielnice de viaţă şi s-au înmulţit intens, iar acum au ajuns una dintre cele mai dăunătoare specii de animale de pe insulă. Consumă păsări şi şopârle din fauna nativă a insulei Guam, au dus deja la dispariţia unor specii endemice de animale, iar în plus provoacă adesea pene de curent, deoarece au obiceiul de a se vârî în instalaţii electrice.
Pentru stârpirea lor au fost încercate diferite metode – capcane, câini special dresaţi – dar niciuna nu a reuşit să împuţineze populaţia de şerpi bruni de copac, care este estimată la 2 milioane de exemplare. (Insula Guam are o suprafaţă de numai 541 km pătraţi.)
Anul acesta, Departamentul Agriculturii din SUA a recurs la o altă metodă: a aruncat momeli otrăvite, sub forma şoarecilor morţi ce conţine acetaminofen. 80 mg din această substanţă sunt de ajuns pentru a omorî un şarpe brun de copac, fără a afecta alte animale care ar consuma şoarecii. Paraşutele de hârtie şi carton ar urma să se deschidă astfel încât momelile să rămână agăţate în copaci, unde este mai probabil să fie consumate de şerpii bruni arboricoli.
Unii dintre şoareci conţin şi mic transmiţătoare, pentru ca autorităţile să poată monitoriza mersul operaţiunii.
De