Aţi mânca un hamburger dac-aţi şti că nicio vacă n-a fost omorâtă în drumul până la tejgheaua fast-food-ului? O ceafă de porc de la un porc cu capul pe umeri? Aţi mai mânca dacă aţi afla că a fost creat, artificial, într-un laborator?
Ştirea: Primul hamburger din carne de la vită, dar făcut integral în laborator, a fost consumat în luna august în Londra, revoluţionând felul în care mâncarea ajunge în farfurie. Bucata de carne a costat 250.000 de euro şi a fost creată de profesorul de fiziologie Mark Post şi de echipa sa de la Universitatea Maastricht din Olanda. Cercetătorului i-au trebuit patru ani să închege fleica in vitro.
Dilema. La prima vedere, totul pare clar: odată cu această nouă agricultură animală, vom putea scăpa, în primul rând, de necesitatea sacrificării animalelor, vom putea reduce unul dintre factorii poluanţi, industria alimentară nu va mai fi o povară pentru economie şi vom putea rezolva chiar şi mai tradiţionalele conflicte ale vegetarienilor cu produsele din carne. Sigur, în timp. Reţeta cărnii de vacă in vitroSe începe cu o procedură ce nu provoacă durere animalului: prelevarea de celule myosatelite (n.r. – celule stem care se dezvoltă în celule musculare) din pulpa unei vaci, de pildă. Cercetătorii spun însă că, în condiţii ideale, un laborator ar putea produce până la 50.000 de tone de carne de vacă din doar 10 celule musculare.
Celulele se aşază într-o proteină sau o soluţie de nutrienţi care stimulează procesul de creştere. În timp, se lasă să se formeze fibre musculare miniaturale. De pildă, primul hamburger artificial conţine 40 de miliarde de celule, aranjate în 20.000 de fibre musculare.
Se adaugă pesmet şi praf de ouă ca liant. Pentru o culoare mai roşiatică a alimentului, mai apropiată de culoarea cărnii de vacă, se recomandă puţin suc de sfeclă roşie şi şofran. Se lasă în laborator pentru câteva