Conducerea Asociaţiei Cremaţioniste Amurg din România susţine că e prima dată când, în ţară, se recunoaşte oficial că există o problemă a locurilor de veci.
Susţinătorii ardeleni ai incinerării spun că criza locurilor de veci din mediul urban românesc nu este una nouă şi că nu a fost oficial recunoscută până într-un comunicat dat săptămâna aceasta de Mitropolia Clujului. În acel comunicat se anunţa deschiderea unui nou cimtir în Cluj-Napoca.
„În calitatea sa de instituţie deloc săracă BOR avea posibilităţi materiale multiple de a deschide cimitire, până acum, ca soluţie la criza locurilor de veci, însă nu a făcut-o, decât în momentul în care au apărut soluţiile reprezentate de cimitirele particulare şi crematorii. Reamintim faptul că în nici un comunicat al Patriarhiei Române, a Mitropoliilor, Arhiepiscopiilor BOR nu s-a făcut vreo referire, până la această oră, la această criză a locurilor de veci.
Nu se poate vorbi despre cimitirele particulare ca o „ofertă neetică”, în condiţiile în care BOR procedează sistematic şi împotriva prevederilor legale, manifestând, în mod deschis, discriminarea operată prin capelele funerare şi cimitirele municipale pe care le controlează prin preoţii lor.
Prin urmare, chiar tipul de discriminare pe care îl incriminaţi, îl practicaţi dumneavoastră. Pe de altă parte, este lipsit de logică să invocaţi textul legii, doar atunci când vă convine, referindu-vă, de pildă, la cimitirele particulare, în condiţiile în care dumneavoastră acţionaţi împotriva legii, în cazul acţiunilor anti cremaţiune.
„Propunerea de neacceptat” a incinerărilor pe care o invocaţi funcţionează doar în situaţia confesiunii pe care o reprezentaţi. Prin urmare, generalizarea cu care operaţi nu doar că nu este valabilă în cazul altor mari confesiuni creştine (romano-catolic), ci şi în interiorul altor Biserici Ortodoxe „surori” (Biserica Ort