Pe scurt, a gestiona deșeurile înseamnă:
(1) să le colectăm,
(2) să le transportăm spre
(3) instalații de tratare-valorificare sau
(4) instalații de eliminare.
Toate operațiile prin care un deșeu este tratat și reutilizat sunt operații de valorificare. Valorificarea începe, obligatoriu, prin colectarea selectivă a deșeurilor și respectiv prin trierea/separararea deșeurilor pe categorii de materiale: sticlă, hârtie și carton, plastic, metale, deșeuri biodegradabile, lemn, cauciucuri, materiale din construcții, echipamente electrice și electronice etc...
Un deșeu particular trebuie să ne rețină atenția: deșeul biodegradabil (de cele mai multe ori deșeuri alimentare din bucătării și deșeuri vegetale care, prin reciclare, devin compost sau generează biogaz), care reprezintă 50% din totalul deșeurilor municipale produse în România în 2011-2012.
Cel mai adesea, valorificarea deșeurilor urbane (municipale) se face prin:
(1) reciclarea și utilizarea acestora ca meterie primă
(2) utilizarea drept combustibili.
De reținut: se valorifică deșeurile prin ardere doar dacă se obține un randament de cel putin 65%.
Sunt și alte forme de valorificare foarte importante, cum ar fi tratarea terenurilor poluate sau degradate și care, odată tratate, pot fi utilizate în agricultură.
Campanie a SC INTERSEMAT SRL în colaborare cu Primăria Buzău, cu scopul educării populației în sprijinul colectării selective a ambalajelor.
Pe scurt, a gestiona deșeurile înseamnă:
(1) să le colectăm,
(2) să le transportăm spre
(3) instalații de tratare-valorificare sau
(4) instalații de eliminare.
Toate operațiile prin care un deșeu este tratat și reutilizat sunt operații de valorificare. Valorificarea începe, obligatoriu, prin colectarea selectivă a deșeurilor și respectiv prin trierea/separar