Juliu Vajda, unul dintre primii interpreti de chineza din Romania, poate fi gasit in furnicarul de oameni care se agita prin judecatoriile si tribunalele din Bucuresti, unde il cheama autoritatile sa traduca.
La cei 80 de ani ai sai, poate povesti cum i-a cunoscut pe Pu Yi, ultimul imparat chinez, pe vremea cand comunistii il tineau pe acesta ca gradinar la Gradina Botanica din Beijing, pe Mao si Dalai Lama, la defilarile din piata Tien An Men.
L-a intalnit si pe Petru Groza, cand a trebuit sa ceara voie sa se casatoreasca, si pe Ion Iliescu, care l-a criticat in fata studentilor ca traieste in concubinaj cu o chinezoaica. Mai aproape de zilele noastre, Juliu Vajda a fost interpret in procesele primilor chinezi care au inceput sa-si marunteasca semenii si sa-i depoziteze prin geamantane, experiente pe care le-a povestit pentru Ziare.com.
Despre cum se impletesc anecdotica, istoria mare si destinul personal, veti vedea din intamplarea povestita de Vajda, care e secui, cu prima fraza invatata de el in romana, in 1946, cand Petru Groza a venit la Cluj sa faca campanie electorala pentru noua putere comunista: "Atunci, cineva din partea comunistilor a strigat: 'Cine voteaza cu Maniu Gyula, sa-i beleasca...!'".
Cum ati ajuns interpret de chineza? De fapt, cum ati ajuns sa invatati limba chineza?
In '54 am terminat liceul la Cluj. Initial am vrut sa dau la Teatru, dar un mare actor din comisia de examinare mi-a zis ca talent am, insa niciodata nu voi depasi accentul de secui. Atunci m-am dus la directoarea adjuncta careia i-am zis ca merg in armata. Ea a insistat sa fac totusi facultate. Era aproape ora 13 si m-am dus in fuga la Universitatea Bolyai.
Din pacate, nu mai era deschis decat pentru inscrieri la Agronomie. M-am inscris si am iesit al 7-lea, desi nu ma pregatisem. In '55, decanul mi-a zis: "Ple