Multe persoane sforăie, dar fenomenul devine periculos atunci când apar şi pauzele respiratorii (apnee). Vestea bună este că sforăitul poate fi tratat. Mai mult, apariţia acestuia poate fi prevenită.
Episoadele de lipsă a respiraţiei în timpul sforăitului (apnee) sunt partea cea mai periculoasă a acestui fenomen. "Persoanele care consumă frecvent alcool, iau unele medicamente, sunt fumătoare, au polipi nazali, hipotiroidism sau au în familie antecedente în ceea ce priveşte sforăitul prezintă un risc crescut de a se confrunta cu această problemă", explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Ce complicaţii poate genera
Dacă în timpul sforăitului apar apnee, veţi resimţi, în timpul zilei, stări de somnolenţă, iar dimineaţa puteţi avea dureri de cap. "Cine sforăie şi suferă de apnee prezintă un risc crescut de infarct, accident vascular şi insuficienţă cardiacă", susţine dr. Luca.
Factori de risc
- Vârsta medie
- Ereditatea
- Obezitatea
- Fumatul
- Alcoolul
- Congestia nazală
- Malformaţiile mandibulei
Măsuri de prevenţie
- Redobândirea sau menţinerea greutăţii corporale optime
- Respectarea orarului de somn
- Dormitul pe o parte
- Renunţarea la fumat
- Evitarea alcoolului
- Dormitul pe o pernă mai înaltă
Tratamentul în cazurile grave
Dacă nu reuşiţi să scăpaţi de sforăit prin schimbarea stilului de viaţă, se impune controlul medical. Specialistul vă poate recomanda dispozitive ce asigură un flux de aer continuu cu presiune pozitivă. "Doar în cazurile foarte grave este necesară intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea ţesutului gras de la gât pentru a lărgi căile aeriene. De asemenea, se poate recurge şi la op