Circa 200 de familii au participat în weekend la un târg educaţional din Bucureşti, unde au fost prezente 30 de şcoli din ţări precum Marea Britanie, Austria, Germania sau Canada, în speranţa că vor găsi un liceu potrivit pentru a-şi trimite copiii la studii în străinătate.
Cei mai mulţi dintre elevii de gimnaziu care au venit însoţiţi de părinţi sau bunici şi-ar dori să studieze în Marea Britanie, iar domeniile în care majoritatea vor să aibă o carieră sunt medicină, management şi informatică, potrivit reprezentanţilor grupului de firme cu activităţi în domeniul educaţiei Integral, organizator al târgului.
„Mi-aş dori să pot să studiez în Marea Britanie la liceu, pentru că vreau să fac medicină şi sunt sigură că aş beneficia de un sistem mult mai performant de învăţare acolo. La şcoala la care sunt fac chimie deja de doi ani şi am avut la clasă un singur experiment până acum, pe care l-a făcut profesoara şi la care nu am avut voie să lucrăm. Pentru a face medicină am nevoie de foarte multă practică în laboratoare de chimie şi biologie şi ştiu că la un liceu privat din Marea Britanie pot face asta“, spune Andreea Mihai, elevă în clasa a opta la un liceu din Capitală.
Pentru a putea intra la liceul privat pe care şi-l doreşte, părinţii ar trebui să plătească un cost al şcolarizării de aproximativ 23.000 de lire sterline pe an (adică aproape 28.000 de euro), bani în care sunt incluse cazarea, masa, transportul, tutorele sau manualele. Însă tinerii pot beneficia de anumite burse, care se acordă pe baza unor testări, astfel că taxa poate scădea şi la 12.000-15.000 de lire pe an.
„Ar fi destul de greu să facem rost de bani, însă suntem hotărâţi să ne asumăm investiţia şi vom face tot posibilul să o putem înscrie la o astfel de şcoală pentru că suntem convinşi că merită efortul“, spune mama Andreei.
Şi Ana, în vârstă de 15 ani, ar vrea