Un aviz emis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru clarificarea problemei concertărilor arată că SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia acţionează în mod concertat, ceea ce ar însemna că sunt obligate să lanseze o ofertă de preluare la producătorul de medicamente Biofarm, unde deţin împreună 54% din acţiuni.
Avizul emis de ASF pe 4 decembrie stabileşte că o societate de investiţii financiare (SIF) se prezumează că acţionează concertat cu societatea care îl administrează (SAI), iar societatea-mamă a unei SAI se prezumă că acţionează concertat cu fondurile pe care aceasta le administrează.
Asta înseamnă că SIF Banat-Crişana (SIF1), care a preluat în acest an pachetul majoritar de acţiuni al SAI Muntenia Invest, se presupune că acţionează concertat cu SIF Muntenia (SIF4), care este administrat de Muntenia Invest. Astfel, după ce cele două SIF-uri au depăşit în octombrie pragul de 33% din capitalul producătorului de medicamente Biofarm Bucureşti (BIO), ele ar fi obligate să lanseze o ofertă de preluare pentru acţiunile pe care nu le deţin, iar până la acea dată voturile lor ar trebui limitate la 33%.
Pe 23 şi 24 octombrie, SIF Muntenia a cumpărat 31,9% din acţiunile producătorului de medicamente Biofarm (BIO) de la SIF Oltenia şi alţi acţionari plătind 0,305 lei/acţiune sau o sumă totală de 106,67 milioane de lei (24 mil. euro). Astfel SIF Muntenia a ajuns să deţină 32,98% din Biofarm. În acţionariatul companiei este prezentă şi SIF Banat-Crişana (SIF1) cu o participaţie de 21,29% din acţiunile companiei. Ambele SIF-uri deţin participaţii sub pragul de 33% din acţiuni prin care legea le obligă să deruleze o ofertă de preluare pentru acţionarii minoritari. Însă SIF Banat-Crişana controlează SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. Întrebaţi pe 28 octombrie de Ziarul Financiar da