Cum puţin a mai rămas până la Crăciun, medicii veterinari concesionari din localităţi şi cei de la circumscripţiile din pieţe se pregătesc pentru a efectua un număr mult mai mare de probe, consumatorii primind, de altfel, recomandarea să nu „sară” peste examenul trichineloscopic.
Din datele existente la nivelul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu fiecare an creşte numărul cetăţenilor care vin, după ce au sacrificat porcul în gospodărie, pentru examenul trichineloscopic în circumscripţiile sanitar-veterinare. Reprezentanţii DSVSA recomandă, de altfel, cetăţenilor să nu renunţe la acest examen, consecinţele infestării cu trichinella spiralis fiind deosebit de grave, chiar dacă nu se manifestă imediat.
„Numărul cetăţenilor care vin cu probe de carne la analize a crescut de la un an la altul, chiar dacă nu este chiar ce ne-am dori. Cine-i conştient, vine, cam asta ar fi concluzia!”, a declarat Păpuşa Poteleanu, din cadrul DSVSA.
Medicii şi tehnicienii veterinari din fiecare localitate se vor afla în fiecare zi la datorie, în zilele din preajma Crăciunului recomandându-se chiar prelungirea programului.
Mistreţii, risc crescut de trichină
Cum 2013 a fost un an agricol bun, riscul ca porcii să fi fost contaminaţi cu trichinella spiralis este mai crescut, cunoscut fiind faptul că rozătoarele sunt mijlocul perfect. Din acest motiv, specialiştii recomandă acţiuni repetate de deratizare, cu grijă sporită pentru ferirea animalelor şi păsărilor din gospodărie de contactul cu momelile, concomitent cu avertizarea membrilor familiei. O altă posibilă sursă de trichină o constituie, însă, porcii mistreţi, în iarna trecută cazurile depistate de veterinari fiind din acest segment.
„Am făcut cu toţi administratorii fondurilor de vânătoare instruiri periodice cu privire la această supraveghere a