Lanțurile de retail farmaceutic sunt într-o expansiune continuă de ani buni în Europa Centrală, și mai ales în România, arată un raport PMR. Potrivit datelor Capital, cele mai mari cinci lanțuri farmaceutice din România vând medicamente de circa 3 miliarde de lei pe an.
Potrivit raportului, lanţurile farmaceutice vor continua să prospere în România, însă există un element cheie în viteza cu care acestea se vor dezvolta: eliminarea restricţiilor demografice, în 2015. Acestea, împreună cu întârzierea reducerii termenelor de plată din industria farmaceutică la 60 de zile, reprezintă condamnarea farmaciilor independente la faliment.
“Întârzierile de plată și vânzările mici au avut efectul negativ cel mai semnificativ asupra farmaciilor independente. Mulți farmaciști care se apropie de pensionare sunt mai dispuși să-și vândă licențele către lanţurile mari”, explică Agnieszka Skonieczna, autoarea raportului.
Criteriul demografic reglementează deschiderea/înfiinţarea farmaciilor comunitare în mediul urban: o farmacie la 4.000 de locuitori în Bucureşti, o farmacie la 3.500 locuitori în municipiile resedinţă de judeţ şi o farmacie la 3.000 locuitori în celelalte oraşe.
Odată cu desfiinţarea acestui principiu, marii retaileri farma se vor orienta spre locurile în care nu au putut fi prezenţi până atunci din cauza criteriului demografic.
Potrivit ultimelor date ale Consiliului Concurentei, numărul farmaciilor a crescut de la 5.649 în 2007 la 7.013 în 2011. În prezent, în România funcţionează circa 7.000 de farmacii, de două-trei ori mai multe raportat la numărul de locuitori decât în ţările vestice.
Sursa: capital.ro
Lanțurile de retail farmaceutic sunt într-o expansiune continuă de ani buni în Europa Centrală, și mai ales în România, arată un raport PMR. Potrivit datelor Capital, cele mai mari cinci lanțuri farmaceutice din România vând