Primăria Mangalia a încredinţat un contract de 3 milioane de euro pentru restaurarea Cetăţii Callatis, monument din patrimoniul UNESCO, unor firme de casă, în urma unei licitaţii dubioase.
Proiectul „Callatis – istorie la malul Mării Negre“ prevede restaurarea unor monumente de importanţă naţională şi universală, aflate în patrimoniul UNESCO. Este vorba de zidul de nord-vest al Cetăţii Callatis, Basilica Siriană şi mormintele de tip Hypogeu din necropola callatiană.
Finanţarea proiectului se face prin Programul Operaţional Regional, bugetul total ridicându-se la 13 milioane de lei. Finanţarea este asigurată din fonduri structurale – 91%, bugetul de stat – 7% şi bugetul local – 2%. Aplicaţia de finanţare a fost depusă în 2010, dar iniţiativa proiectului datează din mandatul edilului Zamfir Iorguş. În 2008 au fost emise primele certificate de urbanism. Tot atunci a fost avizat de Ministerul Culturii studiul de fezabilitate, urmând ca ulterior să fie supus aprobării şi Proiectul Tehnic.
Urgenţă şi nu prea
Deşi părea sortit eşecului în mandatul primarului Claudiu Tusac, proiectul a fost „reanimat“ de actualul edil, Radu Cristian. Municipalitatea a invocat caracterul de intervenţii de urgenţă, pentru a precipita atribuirea contractului, fără ca şi Proiectul Tehnic să aibă avizul obligatoriu al Ministerului Culturii. Însă data întocmirii studiului de fezabilitate (martie 2008) şi a documentaţiei tehnice (noiembrie 2011), precum şi amploarea lucrărilor contrazic caracterul de urgenţă.
Primăria Mangalia a explicat extrem de succint de ce proiectul a impus urgenţa. „Termenul de intervenţii de urgenţă a fost invocat de autoritatea contractantă în contextul în care monumentele vizate au nevoie de o conservare şi restaurare adecvate“, se menţionează într-un răspuns al Primăriei Mangalia la o solicitare a ziarului „Adevărul“.
Aviz negativ de l