Cornel Lera, şeful vânătorilor din Timiş, atrage atenţia că singura modalitate de a opri fenomentul devatastator al braconajului, care face ravagii în rândul animalelor sălbatice, este schimbarea mai multor prevederi din Legea armelor şi muniţiilor.
Lera spune că, din cauza legii armelor, neadapatată realităţilor actuale, braconajul a luat o amploare greu de controlat, de aceea este şi foarte dificil de combătutut.
„A apărut o problemă în ceea ce priveşte legea armelor şi muniţiei. Acum poţi să păstrezi arma de vânătoare acasă, fără să fii membru al unei asociaţii, şi în condiţiile acestea mulţi au renunţat la ideea de a fi vânători, dar au rămas cu arma acasă. Normal, ei nu mai au voie să iasă niciunde cu arma, doar cu aprobarea organelor de poliţie sau a unei asociaţii de vânători, dar nimeni nu respectă această regulă. De aceea avem probleme mari în judeţul Timiş cu braconierii. Noi trebuie să fim tot timpul pe teren, că dacă ne văd atunci se abţin, dar de obicei ei caută locurile unde nu se păzeşte”, a explicat Cornel Lera, şeful vânătorilor şi pescarilor din Timiş.
Braconajul se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 5.000 de lei și 25.000 de lei sau, după gravitatea faptei, cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. „Dar nu prea are efect”, spune Lera. De obicei, braconajul are loc la lumina farurilor, noaptea, iar ziua se utilizează laţurile, pe lângă armele cu foc. Din toamnă până în primăvară, în Timiş, vânătorii paznici descoperă mii de laţuri, făcute din sârmă. Acestea se folosesc atât pentru vânatul mic (iepuri, fazani), cât şi pentru cel mare (urs, mistreţ). Pentru ca situaţia să fie şi mai gravă, criza economico-financiară a lovit în plin în rândul vânătorilor şi pescarilor din Timiş. Numărul vânătorilor a scăzut de la 2.726, câţi erau la sfârşitul anului 2010, la 1.400.
Cornel Lera, şeful vânătorilor din Timiş, atrage atenţia că singura