Victor Ponta se da de ceasul mortii sa tina in loc pretul combustibilului incapand cu 1 ianuarie.
Chestiunea a devenit pentru el o miza majora nu numai electorala, ci si in razboiul cu Traian Basescu. Daca va reusi pe 1 ianuarie sa spuna: "iata, mult zgomot pentru nimic, benzina nu s-a scumpit!", va inregistra o lovitura de imagine importanta.
In plus, o greva transportatorilor in prag de Sarbatori ar fi extrem de periculoasa. Oamenii se uita cu mai mult sau mai putin interes, mai mult sau mai putin amuzati la razboiul politic, dar daca in mijlocul lui decembrie cand incepe febra cumparaturilor toate transporturile vor fi sistate, furia va fi imensa.
Pana acum Victor Ponta a incercat cateva abureli specifice. Mai intai a anuntat ca pretul la pompa nu va creste pentru ca scadea pretul petrolului pe plan mondial. Barilul s-a mai ieftinit, dar niciodata pretul carburantilor din Romania nu a scazut pe masura. Scaderea nu se produce automat si cat timp piata le permite, producatorii vor prefera sa isi majoreze profitul daca pot. De cate ori s-au ieftinit substantial carburantii in Romania?
Dar sa zicem ca minunea se va intampla, cum poate sti Victor Ponta ca dupa o perioada de scadere, barilul de petrol nu se va scumpi din nou? Atat de multe elemente care pot intra in discutie, incat daca nu ai vreun glob de sticla fermecat, practic e imposobil sa stii cu precizie ce se va intampla.
Apoi a anuntat ca negociaza cu producatorii pentru ca benzina si motorina sa nu se scumpeasca prea mult. Ce inseamna prea mult? Dupa ce criteriu apreciem daca e putin, mult, prea mult? Ideea este daca se scumpeste sau nu. Si cat timp creste acciza scumpirea nu poate fi evitata decat daca fie companiile suporta o pierdere, fie guvernul reduce alte taxe.
Guvernul ar putea, teoretic, ajusta alte taxe, dar ar fi impotriva inte