Un medicament care se administrează maximum 24 de săptămâni, cu o rată de succes împotriva hepatitei C mai mare decât tratamentele injectabile disponibile până acum, a fost aprobat pentru comercializarea în SUA la sfârşitul săptămânii de Agenţia americană pentru siguranţa Alimentelor şi Medicamentelor.
Medicamentul cu administrare orală Sovaldi, al companiei Gilead Sciences, aprobat de FDA la sfârşitul săptămânii, va permite unora dintre bolnavii de hepatită C să fie trataţi exclusiv cu pastile, nemaifiind nevoiţi să suporte injecţiile săptămânale cu interferon, medicamentul cu efecte secundare greu de suportat.
Medicamentul este mai eficient, mai uşor de tolerat şi de scurtă durată, comparativ cu tratamentele existente până acum pentru hepatita C, arată studiile clinice citate de „The New York Times“. Totuşi, toate acestea vin la un preţ destul de piperat. Medicamentul cu substanţa de bază sofosbuvir, va costa 28.000 de dolar pentru patru săptămâni, adică o pastilă pe zi va costa 1.000 de dolari. Un calcul simplu arată că tratamentul standard de 12 săptămâni îi va costa pe pacienţi până la 84.000 de dolari.
În Statele Unite, între trei şi patru milioane de oameni suferă de hepatita C cronică, deşi mulţi dintre ei nu ştiu acest lucru, boala fiind silenţioasă până la un punct. Virusul hepatitic distruge încet ficatul, aducându-l în stadiul de ciroză şi, în unele cazuri, de cancer hepatic. Dar în multe cazuri, pot trece şi peste zece ani până la apariţia simptomelor.
Şi în România, situaţia privind infecţiile cu virusul hepatitic C este îngrijorătoare. Specialiştii spun că peste 600 de mii de români au fost infectaţi, astfel că rata prevalenţei acestei infecţii este de 3,23%, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.
Cât durează tratamentul
Până acum doi ani, tratamentul pentru hepatita C se făcea exclusiv prin admin