Combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) deţine capacităţi de producţie în sectorul chimic şi petrochimic care-l poziţionează pe primele locuri în Europa Centrală şi de Est, iar în condiţiile în care ar fi preluat de un investitor de calibru care să deţină resurse de ţiţei şi să prelucreze tot lanţul petrochimic prin integrarea acestuia cu rafinăria Arpechim, Oltchim ar deveni una dintre cele mai puternice companii din România şi din sectorul chimic european, cu vânzări de circa 3,2 miliarde de euro anual. Această cifră ar include şi vânzările de benzină şi motorină de la Arpechim.
WikiZF: Profilul companiei Oltchim Râmnicu-Vâlcea
Investitorii din China şi Rusia, care s-au arătat interesaţi de preluarea Oltchim, ar putea reprezenta o şansă pentru combinatul românesc, aceştia având la dispoziţie sume de bani şi resurse cu ajutorul cărora pot să repună Oltchimul pe harta chimică a Europei şi a lumii. Oltchim este o miză pentru aceşti investitori, putându-le oferi accesul pe piaţa europeană. De exemplu Oltchim beneficiază de capacităţi de producţie a PVC-ului care îl plasează pe locul şapte în Europa.
În 2008, când Oltchim a raportat cele mai mari afaceri din istorie, de 530 mil. euro, combinatul funcţiona la jumătate din capacitate, iar vânzările de PVC aveau cea mai mare contribuţie. Ulterior, pe fondul pierderilor şi al lipsei de capital de lucru şi în lipsa producţiei de PVC, afacerile Oltchim s-au redus treptat şi în primele nouă luni din acest an s-au cifrat la doar 80 mil. euro, iar combinatul a raportat pierderi de 38 mil. euro.
Din producţia de PVC, polioli, sodă şi de alte produse chimice pentru care Oltchim dispune de capacităţi de producţie, combinatul ar genera vânzări de circa un miliard de euro pe an. Dacă pe lângă produsele chimice ale Oltchim s-ar adăuga benzina şi motorina rezultată din rafinarea ţiţeiului prin A