Zaharul este adesea numit "moartea alba". Dar nici indulcitorii artificiali nu sunt considerati sanatosi. Atunci... cu ce sa-ti indulcesti cafeaua ca sa nu-ti afecteze sanatatea?
Cat de periculos e zaharul?
Zaharul are o multime de pericole daca este consumat zilnic si in cantitati mari. Zaharul ingrasa, suprasolicita pancreasul, are efect inflamator, hraneste celulele canceroase si provoaca dependenta. Exista o multime de studii care au dovedit clar ca zaharul este un pericol pentru sanatatea noastra.
Insa daca singurul "dulce" pe care il consumi intr-o zi este lingurita de zahar din cafea, inseamna ca nu ai de ce sa-ti faci griji. O lingurita de zahar contine numai 16 calorii si nu te va transforma intr-o obeza, nici intr-o depenendeta de zahar si nici nu-ti va "stresa" pancreasul atat de mult incat sa faci diabet de tip II.
Cat de periculosi sunt indulcitorii artificiali
Nici indulcitorii artificiali - zaharina, acesulfam, aspartam - nu sunt mai sanatosi. De mult timp se spune ca pot provoca cancer daca sunt consumati in cantitati mari, insa studiile nu au reusit sa dovedeasca acest lucru cu certitudine. Ce se stie insa este ca indulcitorii mentin dependenta de dulce, pot provoca pofta de dulce si nu ajuta foarte mult la slabire.
Pe de alta parte, nici ei nu sunt chiar atat de periculosi daca ii folosesti doar una sau doua picaturi pe zi pentru a indulci o cana de cafea.
Consumate in cantitati mici, si zahar, si indulcitorii sunt siguri.
Indulcitorii naturali care nu iti afecteaza sanatatea
Ce te faci insa daca ti-e pofta de dulce si vrei sa faci o prajitura mai dietetica? Pui zahar sau pui indulcitori artificiali? Raspunsul corect: nici una, nici alta. In ultimul timp, sunt tot mai folositi indulcitorii naturali, care nu au niciunul din pericolele celor artificiali. Este vorba de ext