Organizarea statală este un fel de Mafie legală! Sunt convins că această afirmație va zgâria timpanele multor urechi fine de intelectuali și nu numai. Și, totuși, de ce nu am pune la îndoială beneficiile aduse de această formă de organizare socială? Mai ales că, de-a lungul istoriei, am constatat în nenumărate rânduri că hărțile politice sunt într-o continuă dinamică.
Frontierele există pentru a fi contestate, mutate, anulate, în funcție de nimic altceva decât voința politică a câtorva indivizi aflați vremelnic în fruntea bucatelor. Iar războaiele, fie ele militare, diplomatice sau economice, sunt, în fapt, căile firești de schimbare a unei realități care devine la un moment dat neconvenabilă mai-marilor momentului. Să ne gândim un pic cu ce se ocupă Statul. Adică acest personaj colectiv cu drept de viață și de moarte asupra supușilor, care ne reprezintă pe toți, dar care se află sub comanda doar a unora. În primul rând, orice stat strânge taxe.
Chiar dacă ai vrea să scapi de ele, nu ai avea unde să te ascunzi în ziua de astăzi. Probabil că și în jungla amazoniană există un ochi care-ți urmărește mișcările și o minte care se gândește cum să tragă un folos de pe urma muncii tale. Firește, toate aceste datorii pe care le ai doar pentru faptul că ai venit pe lume sunt justificate. Mai precis, cineva se ocupă să-ți explice că e mai bine așa. Că este spre binele tău să plătești, fiindcă altfel ți-ar fi mult mai rău. De ce să plătești? Păi, în primul rând, pentru ordine socială. Adică pentru instituțiile care se ocupă să te protejeze, atât de dușmanii din afară ai - cum altfel?!? - statului, cât și de cei dinlăuntrul granițelor.
Primești această protecție? Oarecum. Mai degrabă, va trebui să te mulțumești cu faptul că, dacă nu te păzești singur și ți se întâmplă ceva rău, vinovații vor putea, teoretic, să fie prinși și t