„Păcat că a citit atât de mult, că nu se descurcă deloc în viaţă“. De câte ori ai gândit astfel despre cineva, ai intuit, de fapt, că persoana respectivă stă mai prost la capitolul inteligenţei emoţionale decât la cel al IQ-ului.
Pe majoritatea best-seller-urilor pe tema dezvoltării personale s-ar depune praful într-un colţ de librărie sau de internet dacă noi am sta mai bine la capitolul inteligenţă emoţională. Pe scurt, inteligenţa emoţională este ingredientul-cheie pe care-l au în plus oamenii de succes, pe lângă un coeficient de inteligenţă mare şi o educaţie pe măsură. „Inteligenţa de stradă“, spre deosebire de inteligenţa dată de cărţi, este cea care ne ajută să ne descurcăm în situaţii sociale dintre cele mai complexe.
„Viaţa pare mai uşoară pentru cei care stau bine la capitolul inteligenţă emoţională“, spune psihologul Daniel Goleman, autorul cărţii „Concentrează-te: conducătorul ascuns către excelenţă“, citat de „Huffington Post“.
Specialiştii spun că, pentru a deţine inteligenţă emoţională, trebuie să bifezi cinci elemente pe lista calităţilor: conştiinţa de sine, autocontrol, motivaţie, abilităţi de socializare şi empatie (cunoaşterea şi identificarea cu trăirile celor din jur).
Dacă nu eşti sigur că te încadrezi în parametrii optimi ai inteligenţei emoţionale, există câteva semne care-ţi pot oferi indicii.
1. Eşti curios în legătură cu oamenii pe care nu-i cunoşti
Îţi place să cunoşti mereu alţi oameni şi îţi stă în fire să le pui acestora multe întrebări imediat ce i-ai întâlnit prima oară? Dacă da, atunci înseamnă că empatia nu îţi este un concept străin, iar acesta este unul dintre elementele esenţiale ale inteligenţei emoţionale. Persoanele cu un nivel ridicat de empatie, conectate la nevoile şi sentimentele celor din jur şi acţionează în consecinţă. Ele au un lucru în comun: sunt mereu curioase să afle detalii des