Un om de afaceri din Detroit, cel mai mare oraş american ameninţat cu falimentul, vrea să doneze 5 milioane de dolari pentru a contribui la salvarea colecţiei de artă de la Detroit Institute of Arts (DIA), care ar putea fi scoasă la vânzare pentru achitarea datoriilor publice.
"Cred din toată inima că sunt mai mulţi dintre noi care vor să facă ceva şi nu ştiu cum să procedeze", a declarat potenţialul donator pentru ziarul Detroit Free Press. Omul de afaceri ar urma să se întâlnească pentru a discuta termenii donaţiei cu judecătorul Gerald Rosen, mediatorul principal al falimentului oraşului Detroit, cel mai mare oraş din statul american Michigan.
Colecţia de artă a Detroit Institute of Arts (DIA), unul dintre cele mai prestigioase muzee americane, se află în proprietatea oraşului Detroit, iar Gerald Rosen a cerut câtorva fundaţii să creeze un fond pentru achiziţionarea operelor de artă şi să înfiinţeze o organizaţie non-profit pentru administrarea muzeului.
Totodată, casa de licitaţii Christie's a emis miercuri un raport preliminar, comandat de municipalitate, şi a evaluat o parte din colecţia de artă a DIA, care a fost cumpărată cu fonduri ale oraşului, la o sumă cuprinsă între 452 şi 866 de milioane de dolari. Casa de licitaţii a propus şi cinci strategii pentru monetizarea colecţiei de artă, fără a fi luată în calcul vânzarea sa directă.
Autorităţile oraşului Detroit au anunţat în luna iunie că analizează posibilitatea plătirii datoriilor publice prin scoaterea la vânzare a 38 de tablouri celebre din colecţia Detroit Institute of Arts, care ar putea aduce municipalităţii suma de 2,38 miliarde de dolari.
Doar "La Fenêtre", de Matisse, şi un "Autoportret" de Van Gogh, aflate în colecţia muzeului, sunt estimate între 100 milioane de dolari şi 150 milioane de dolari. Lichidarea integrală a colecţiilor muzeului, care adăposteşte 66.00