Sindicaliştii din marile firme de pe platforma industrială a Slatinei se pregătesc pentru un 2014 greu, în care vor renegocia contractele colective de muncă, dar spun că există premise pentru redresare economică şi pentru noi locuri de muncă.
An greu pentru marile firme din industria Slatinei, care au fost nevoite să opereze concedieri colective sau să adopte tot felul de măsuri complementare pentru a face faţă, în 2013, diverselor probleme, însă perioada dificilă s-ar putea apropia de sfârşit, spun liderii sindicaliştilor. La Altur şi Electrocarbon, cel puţin, s-ar putea opera chiar angajări în 2014, deşi principala preocupare a reprezentanţilor salariaţilor este să conserve drepturile deja câştigate sau să obţină altele noi, anul viitor fiind şi momentul negocierii unor noi contracte colective de muncă.
„Dacă se va întâmpla ce sperăm noi, o parte dintre cei concediaţi vor putea să revină”
Electrocarbon SA a fost una dintre firmele nevoite să opereze în acest an concedieri colective. S-a întâmplat de două ori, mai mult de 150 de angajaţi plecând în şomaj, dar şi cu ceva salarii compensatorii, în funcţie de anii lucraţi în unitate.
„Anul a fost pentru noi unul foarte greu. Siderurgia şi metalurgia sunt la pământ, iar noi am simţit asta din plin. Sunt însă perspective pentru un 2014 mult mai bun. Se poate relansa activitatea, iar cei care au plecat, şi nu şi-au rezolvat altfel situaţia, pentru că poate s-au pensionat între timp, poate şi-au găsit alt loc de muncă, ar putea să revină. Dacă se va întâmpla ce sperăm noi, dacă relansăm producţia de electrozi, şi putem spune că ne-am relansat un pic, chiar bine, atunci o parte din cei concediaţi ar putea să revină”, a declarat liderul sindicaliştilor din Electrocarbon afiliaţi la Cartel Alfa, Petre Fugaru.
În 1990, mai spune Fugaru, Electrocarbon avea pe statul de plată