EnergoNuclear stă de cinci ani pe tuşă
Mai este puţin şi se împlinesc cinci ani de când statul român se chinuieşte să deblocheze proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. EnergoNuclear este o adevărată sperietoare pentru investitori, fie ei români sau străini. La jumătate de deceniu distanţă, şantierul nuclear este exact la fel ca în 2009, an în care s-a înfiinţat compania: nicio mişcare, nici măcar un şurub achiziţionat de către stat. Cele două reactoare au rămas la acelaşi grad de finalizare din momentul 1989. Reactorul 3 este construit în proporţie de 50%, iar unitatea 4 doar 30%. Din planurile de redeschidere a şantierului nuclear s-a ales praful, iar dacă nici chinezii nu vor investi, aşa cum a arătat Executivul în urma vizitei la nivel înalt a oficialilor din China la Bucureşti, statul român poate pune punct telenovelei nucleare de la Cernavodă.
EnergoNuclear S.A. a fost înfiinţată în anul 2009, după o structură de acţionariat în care Nuclearelectrica urma să deţină o cotă de participare de 51% din capitalul social, RWE, GDF Suez, ENEL şi CEZ, câte 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola, câte 6,2%. CEZ a fost primul dintre acţionarii EnergoNuclear care a anunţat, pe 9 septembrie 2010, că se retrage din proiect. La 19 ianuarie 2011, încă trei investitori – GDF Suez, Iberdrola şi RWE Power România – au notificat statul că părăsesc proiectul. Singurii investitori străini care au rămas în proiect sunt Enel şi ArcelorMittal. În aceste condiţii, statul a fost nevoit să răscumpere acţiunile, iar în prezent Nuclearelectrica deţine 85% din EnergoNuclear.
Toate încercările de cooptare a unor investitori privaţi în acest proiect, inclusiv mult-mediatizata renegociere a condiţiilor de participare cu firmele care s-au retras din proiect, au fost sortite eşecului. Motivul este simplu: nimeni nu dispune de şase miliarde de euro, cât se ridică estimarea f