Producţia de cereale a fost anul acesta istorică! Din păcate însă, bogăţia din câmp nu se reflectă şi în preţuri mai mici la galantare, astfel că românii plătesc în continuare la fel de mult pe alimente.
Exportăm mult, uneori la preţuri de nimic, iar produsele care se vând în magazinele noastre sunt scumpe sau... de la străini.
Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că “producţiile de porumb şi de floarea soarelui au fost mai mari de aproape două ori în acest an faţă de anul 2012, datorită condiţiilor meteo mai bune”.
Alimentele noastre, mult mai scumpe
Recolta de porumb obţinută în acest an a fost de 10,7 milioane de tone, faţă de a 5,4 milioane de tone anul trecut. Producţia de grâu a fost de şapte milioane de tone, iar cea de floarea soarelui, peste două milioane de tone.
Şi pentru cartofi a fost un an extrem de roditor, însă fermierul român e incapabil să-şi compare marfa cu cea a polonezilor, de pildă, care aduc în supermarketurile româneşti barabule facturate la 10 bani kilogramul.
Totuşi, dacă facem o comparaţie a preţurilor produselor finite din supermarketurile româneşti cu cele din Ungaria observăm că la noi alimentele sunt mult mai scumpe, uneori chiar duble.
Un litru de ulei costă la noi 6,13 lei, faţă de 3,25 de lei la unguri, cartofii noştri se vând cu 2,22 de lei/ kg, faţă de 1,21 de lei/ kg la vecini, iar preţul unui kilogram de făină e de 2,29 de lei, faţă de doar 0,98 de lei la ei.
Sursa - un cunoscut lanţ de supermarketuri prezent în ambele ţări
* - preţurile au fost transformate din forinţi în lei