Sistemul de Sănătate intră în noul an cu aceleaşi probleme ca în 2013, însă s-au făcut câţiva paşi pentru reorganizarea sistemului
Principala dificultate este reprezentată de lipsa unei strategii pe termen lung
Subfinanţarea a rămas, mediul de afaceri nu a devenit predictibil şi nici accesul la tratamente nu s-a îmbunătăţit
2013 a fost proclamat, încă din primele luni, anul reformei şi al schimbărilor majore în Sănătate. "Reforma în Sănătate nu mai poate fi amânată. Anul 2013 va fi anul schimbărilor radicale", declara ministrul Sănătăţii, în luna martie.
Per total, s-au făcut câteva schimbări. Nu se poate însă vorbi de schimbări "radicale". În afară de reţeta electronică, de rezolvarea problemei plăţilor întârziate şi de câteva proiecte legislative, aflate în dezbatere publică, mare lucru nu s-a schimbat.
Finanţarea insuficientă a sistemului este în continuare o problemă. Majorarea bugetului pe 2014 este tot nesigură. Medicamente ieftine nu avem. Companiile se plâng în continuare că sunt slăbite, nici mediul de afaceri nu a devenit predictibil, iar suprareglementările pe anumite sectoare continuă să fie o problemă. Nu avem nici până acum card de sănătate şi nici dosarul electronic. La toate acestea, se mai adaugă problema salariilor medicilor, care încă nu s-a rezolvat, deşi autorităţile au reuşit să evite o grevă generală.
"Nu a existat nicio reformă, nicio strategie, nicio schimbare", a declarat Dragoş Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR), pentru Curierul Naţional.
Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a afirmat, pentru Curierul Naţional, că în 2013 s-au făcut câţiva paşi din punct de vedere legislativ, dar nu aşa cum s-a promis sau cum ar fi avut nevoie sistemul de Sănătate.
Şi Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei R