Carnea şi specialităţile din carne tradiţionale pentru sărbătorile de iarnă pot fi un risc asumat dacă nu ţinem cont de câteva recomandări ale specialiştilor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Pieţele şi târgurile de Crăciunnu sunt întotdeauna cele mai sigure locuri de unde să ne facem aprovizionarea pentru masa de Sărbători, semnalează autorităţile sanitar-veterinare. De aceea, pentru a evita eventualele probleme de sănătate, este important să ne asigurăm că: Standurile sau locurile respective sunt dotate cu vitrine frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală.
Ambalajele (în cazul în care acestea se comercializează gata ambalate) este întreg, nedeteriorat, astfel încât să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării.
Produsele sunt etichetate cu date referitoare la tipul produsului, originea şi conţinutul acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.
În cazul în care consumăm carne de porc necontrolată sanitar veterinar, ne putem îmbolnăvi de trichineloză, avertizează specialiştii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Trichineloza este o boală parazitară care poate provoca paralizii şi se poate complica, ducând la deces.
Cum trebuie să fie carnea şi brânza
Carnea de porc trebuie să aibă culoarea roşie, să fie elastică, iar dacă este apăsată cu degetul trebuie să revină la forma iniţială, să nu rămână cu forma degetului impregnată.
Specialiştii ne sfătuiesc să cerem tocarea cărnii în momentul cumpărării şi descurajează achiziţionarea cărnii gata tocate, dacă nu este ambalată şi etichetată cu datele clare de valabilitate şi de conţinut.
Pentru cei care preferă peştele pentru masa de Crăciun, recomandările ANSVSA se referă ma