Pătrunjelul este, față de alte ierburi, mult mai benefic pentru sănătate, chiar și dacă este consumat în cantități mici. Pe lângă gust, iată ce beneficii mai poate oferi pătrunjelul:
Anti-cancer
Studiile arată că miristicina, un compus organic găsit în uleiul esențial de pătrunjel, inhibă nu numai formarea tumorii, dar, de asemenea, activează enzima glutation-s-transferaza, care ajută la combaterea moleculelor oxidate.
Antioxidant
Pătrunjelul este bogat în antioxidanți printre care și luteolina, un flavonoid care luptă cu radicalii liberi din organism, care cauzează stres oxidativ în celule. Doar 2 linguri de pătrunjel conțin 16% din necesarul zilnic de vitamina C și peste 12% din necesarul zilnic de vitamina A – doi antioxidanți puternici.
Antiinflamator
Împreună cu luteolina, vitamina C găsită în pătrunjel servește ca un agent antiinflamator eficient în organism. Dacă este consumat în mod regulat, combate osteoartrita și artrita reumatoidă.
Sistem imunitar sănătos
Vitamina C și vitamina A găsite în patrunjel ajută la consolidarea sistemului imunitar al organismului. Vitamina C este necesară pentru colagen, principala proteină găsită în țesutul conjunctiv. Acest nutrient este esențial nu numai pentru accelerarea capacității organismului de a vindeca rănile, dar și pentru menținerea sănătății oaselor și a dinților. Vitamina A, pe de altă parte, fortifică punctele de intrare în organismul uman, cum ar fi mucoasa ochilor, căile respiratorii, urinare și intestinale. Mai mult decât atât, limfocitele, sau celulele albe din sânge, au nevoia de vitamina A pentru a lupta împotriva infecțiilor din organism.
Citeste mai mult pe fitness-nutritie.ro
Citeste si Beneficiile ceaiului verde