Zeci de studenți din Timișoara și-au transformat pasiunile mici afaceri care se dovedesc a fi surse de profit cu investiții minime. Vând produse handmade, de la papioane la eșarfe și genți, machiază, aplică unghii cu gel sau chiar tund. Toată această “piață” tânără se naște în cămin, iar micii afaceriști cu carnete de studenți au creat deja o tradiție pentru Complexul Studențesc. Generațiile se schimbă, însă “economia de cămin” rămâne și naște noi și noi descurcăreți. Și se mai păstrează un obicei: prețurile mici.
Magda Florea este studentă la două facultăți din Timișoara. Acum doi ani, curiozitatea a făcut-o să urmeze un curs de aplicare a unghiilor false. Cu timpul, și-a cumpărat materialele necesare fără să se gândească prea mult că și-ar putea dezvolta o mică afacere din asta. ”M-am gândit să fac cursul pentru mine, dar după ce l-am terminat le-am pus unghii prietenelor mele și din vorba în vorbă numărul clienților a crescut”, povestește Magda. La început avea trei, patru cliente pe lună, iar acum are opt pe săptămână. Prețul variază în funcție de tipul pe unghii pe care clienta și-l dorește. 30 de lei pentru unghiile cu gel, respectiv 40 pentru cele cu tips, cu mult mai puțin decât ar plăti tinerele la saloanele din oraș. ”Am multe cliente fidele și de toate vârstele. Este o diferență foarte mare în ceea ce privește modelul dorit. Tinerele vor unghii simple, care să nu iasă așa tare în evidență, pe când femeile mai în varstă vor unghii pompoase, colorate, cu multe pietricele sau sclipici. Chiar dacă sunt ocupată cu facultățile, îmi place mult ce fac și nu strică să câștig un ban în plus”, mai spune Magda.
O altă studentă din Timișoara, Andreea Dedea, și-a găsit pasiunea pentru machiaj. Singurul curs pe care l-a făcut sunt tutorialele de pe Internet. Dacă la început avea câteva produse cosmetice, cu timpul a ajuns să investească mult în trusa de ma