Are 46 de ani, e din Cluj şi are o meserie la care râvnesc mulţi bărbaţi. Monica Mândruţiu este berar şef şi conduce nu mai puţin de 17 fabrici, deschise în opt ţări europene, care produc licoarea din hamei.
Imaginea omului burtos, cu zâmbet larg, ca de Moş Crăciun, care ridică o halbă de bere, lângă un butoi artizanal, este probabil reprezentarea pe care mulţi o au atunci când se gândesc la un berar bun.
Ei bine, dacă vine vorba despre cel mai bun berar din România, care din 1 septembrie este şi coordonatorul a 17 fabrici de bere din opt ţări europene, situaţia nu stă deloc aşa. În primul rând vorbim despre o femeie.
Monica Mândruţiu (46 de ani) este pasionată de biochimie, expertă în microbiologie şi în procese tehnologice, dar şi o degustătoare de bere recunoscută pe patru continente.
Ţinuta ei oficială, cu costum negru şi cămaşă albă îi dă un aer de răceală, dar zâmbetul care-i apare pe faţa atunci când vorbeşte despre munca pe care o face de 23 de ani îţi dezvăluie un om pasionat de "ştiinţa şi arta fabricării berii", aşa cum îi place să spună.
Procesul obţinerii licorii din hamei are loc în aceste recipiente imense
"În 1990, când am terminat Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor am avut de ales între industria berii şi cea a produselor zaharoase. Am ales prima variantă pentru că fabricarea berii mi se pare foarte interesantă", explică femeia.
Producţia de bere este monitorizată prin nişte sisteme performante şi durează circa 3 săptămâni
De ce ar pune o companie multinaţională precum SABMiller, care are 200 de branduri de bere şi circa 70.000 de angajaţi, în 75 de ţări, o româncă din Cluj-Napoca, în funcţia de Brewing Lead pe Europa, un fel de berar şef?
Simplu! Din 2004, de când este berar şef al Ursus, Monica a obţinut 58 de medalii pentru berile aflate