Comisia Europeană (CE) urmăreşte cu atenţie situaţia presei din ţara noastră, în special prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), a declarat comisarul european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, conform surselor de presă.
Astfel, oficialul a răspuns unei interpelări din partea unui europarlamentar slovac din Grupul Socialiştilor şi Democraţilor.
Domnia sa a menţionat: "Comisia urmăreşte cu atenţie situaţia din România, în special prin intermediul MCV. Cel de-al doisprezecelea raport MCV a fost publicat la 30 ianuarie 2013. Raportul reaminteşte necesitatea unei revizuiri a standardelor existente pentru a proteja media liberă şi pluralistă, asigurând în acelaşi timp căi de atac eficiente împotriva încălcării drepturilor fundamentale ale persoanelor şi a presiunilor şi intimidărilor nejustificate din partea media împotriva instituţiilor judiciare şi anticorupţie".
Potrivit comisarului european, raportul MCV subliniază rolul CNA în a preveni astfel de atacuri ale media şi a necesităţii de a-şi stabili un Cod de Conduită.
Pe de altă parte, Neelie Kroes reaminteşte că Bruxelles-ul are competenţe limitate în ceea ce priveşte libertatea de exprimare, întrucât Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii "se aplică statelor membre doar când este vorba de implementarea legislaţiei Uniunii Europene", mai arată sursele de presă.
Europarlamentarul Monika Flaąíková Beňová a întrebat Comisia Europeană, în luna octombrie, ce poate face pentru a rezolva "situaţia dificilă" din ţara noastră, unde au fost înregistrate "atacuri periculoase asupra libertăţii media". Conform surselor citate, oficialul dădea ca exemplu faptul că, în luna iulie, DNA a demarat o anchetă asupra unei televiziuni şi a angajaţilor săi. Totodată, Beňová mai preciza că, în România, media a fost identificată "ca o ameninţare la securitatea naţională".
F.A