În ultimele luni au fost date publicităţii mai multe liste care conţineau parole furate de hackeri de la diverse conturi ale internauţilor. Iar unul dintre cele mai evidente lucruri este că oamenii încă folosesc aceleaşi combinaţii uşor de ghicit.
Cele mai populare parole sunt “123456″, varianta extinsă “123456789″ sau chiar cuvântul “password”, scrie Slate.
Iar pentru a obţine un sfat de la un specialist despre cum să alegi o parolă uşor de reţinut, dar greu de spart de hackeri, publicaţia ciatată a apelat la Neal O’Farrell, director executiv la The Identity Theft Council, o firmă care oferă asistenţă celor care s-au confruntat cu furtul de identitate pe Internet.
Astfel, el susţine că nu ar trebui să utilizăm parole cuvinte sau combinaţii de cuvinte şi cifre, ci să folosim o frază în mod inteligent.
Mai exact, specialistul precizează că trebuie să ne alegem un enunţ uşor de reţinut (cum ar fi “mama a cumpărat 2 kg de mere de la piaţă”) şi să alegem prima literă/cifra a fiecărui cuvânt (“mac2kdmdlp”), să folosim şi litere mari sau caractere speciale (“M@c2kdmdlp”) şi gata parola!
În acest mod se obţine un cod de acces din 10 caractere, format din cifre, litere, majuscule şi caractere speciale care va fi aproape imposibil de spart.
Săptămâna trecută, peste două milioane de parole pentru conturi de pe Facebook, Yahoo, Twitter, LinkedIn şi Google au fost furate şi postate online.
Dintre acestea, cea mai folosită parola este “123456″, urmată de “123456789″ şi de “1234″. La fel de neinspiraţi, numeroşi utilizatori şi-au protejat conturile cu “password” şi chiar cu “1″.
Comentarii.
În ultimele luni au fost date publicităţii mai multe liste care conţineau parole furate de hackeri de la diverse conturi ale internauţilor. Iar unul dintre cele mai evidente lucruri este că oamenii încă folosesc aceleaşi combinaţii uşor de ghic