Lucreţiu Calotă şi-a reconfirmat valoarea în acest an în competiţiile internaţionale din Coreea de Sud şi Japonia.
În Braşov se joacă şi jocuri considerate exotice pentru această parte a lumii. Un bun exemplu este GO-ul, joc intrat destul de recent în Europa, deşi în Extremul Orient el a apărut, conform legendei, acum patru mii de ani. În orice caz, primele scrieri despre un joc de inteligenţă ce ar putea fi GO datează din anul 500 î.e.n., la Confucius şi 300 î.e.n. la Mencius, un discipol al lui Confucius.
„Braşovul a fost unul din primele centre de GO din România. Clubul braşovean a apărut în 1983 în fosta Casă a Ştiinţei şi Tehnicii pentru tineret, organizat iniţial de ing. Tiberiu Ghiţă. Aceasta primă versiune a clubului a înregistrat primul mare succes în 1987, când Sergiu Irimie 2 dan a devenit campion naţional”, a declarat pentru newsbv.ro Lucrețiu Calotă, ale cărui performanțe din ultimii ani l-au adus în elita mondială a GO-ului.
Anul care tocmai se încheie, 2013, a fost unul plin pentru Calotă, care a fost reprezentantul României la Korean Prime Minister Cup în Coreea de Sud. În acest turneu, brașoveanul a avut un rezultat foarte bun, aducând România pe locul 8 din 61 de ţări participante. Acesta a fost al doilea loc pentru europeni, după locul 6 ocupat de Rusia, recunoscută ca o mare putere a GO-ului European.
Imediat după turneul din Coreea, perechea campioană a României, formată din Irina Davis 1 kyu şi Lucreţiu Calotă 5 dan, a reprezentat ţara noastră la Campionatul Mondial de GO perechi la Tokyo, Japonia, unde a ocupat un onorabil loc 11 (locul 3 pentru europeni) din 32 de echipe din întreaga lume. O performanţă de reţinut a fost victoria în faţa unei perechi japoneze, dovedind că europenii pot concura cu reprezentanţii Asiei la cel mai popular joc al lor.
Europenele se ţin la Sibiu, în 2014
România va organiz