Faptul că de la 1 ianuarie 2014, românii vor putea lucra în orice ţară din Europa, odată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii ar putea duce la o invazie a celro care doresc să profite de sistemele de protecţie socială. Aşa declară Daniel Ţecu, preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa. În plus, acesta spune că este nevoie de un proiect coerent de integrare a romilor.
„Intrăm într-o nouă etapă de liberă circulaţie, iar Uniunea Europeană ar trebui să aibă un proiect coerent de integrare a romilor acolo unde se găsesc, în ţările Europei. Vrem liberă circulaţie şi ridicarea restricţiilor însă în acelaşi timp nu putem sta nepăsători privind cum din cauza unora care nu doresc să se integreze, imaginea românilor şi a României este călcată în picioare”, a explicat preşedintele FADERE.
Concret, de la 1 ianuarie, se termină perioada de şapte ani în care statele Uniunii Europene puteau pune restricţii pe piaţa muncii pentru români.
„Cu toate că din ce in ce mai multe voci din partea oficialilor din Guvernele U.E vorbesc despre o posibilă prelungire, acest lucru pare imposibil. Dacă o ţară ar dori să prelungească restricţiile, ori ar trebui să se modifice Tratatul Uniunii Europene, ori acea ţară trebuie să iasă din U.E”, mai spune Ţecu.
Acesta solicită Guvernului să pregătească acorduri cu Ministerele de Interne din ţările UE şi să trimită poliţişti pentru a „scădea infracţiunile grupurilor de romi care vor merge în ţările europene”.
La ora actuală, 500.000 de români din cei care trăiesc în ţările Uniunii Europene sunt afectaţi de restricţiile de pe piaţa muncii.
Eliminarea restricţiilor, un „win-win game”
Pe de altă parte, în opinia ambasadorului României la Londra, Ion Jinga, eliminarea restricţiilor pentru români şi bulgari de pe piaţa muncii din Marea Britanie, de la 1 ianu