TIMIS. Ceea ce se anunta un protest demn sa rivalizeze cu cel de la Pungesti s-a dovedit un mare fiasco in comuna timiseana Cenei. Mai multi protestatari au anuntat organizarea, luni, a unei actiuni prin care sa isi arate nemultumirea fata de prospectiunile care se fac in zona in cautarea de petrol si gaze.
Insa, singura mobilizare notabila a fost cea a fortelor de ordine, jandarmi si politisti, care au descins in Cenei pentru a preintampina eventuale tulburari.
Activistii de mediu care au vrut sa organizeze protestul au fost putini si deloc bagati in seama de localnici.
Protestatarii, 7 la numar, veniti de la Timisoara, inarmati cu pliante, au batut din poarta in poarta ca sa-i informeze pe oameni cu privire la pericolul ce-l reprezinta exploatarea gazelor de sist in zona lor. Satenii insa i-au ascultat politicosi, apoi si-au vazut mai departe de treburile gospodaresti si nici nu le-a trecut prin cap sa iasa in strada si sa li se alature.
Primarul comunei Cenei, Gabriel Ilas, sustine ca locuitorii nu sunt nemultumiti de prospectiunile care se desfasoara in zona, mai putin trei dintr ei care au reclamat faptul ca nu au fost anuntati, in mod direct, de inceperea acestora. Multi dintre localnici au acceptat promisiunea ca vor fi despagubiti, in cazul in care, din cauza activitatii de cercetare, culturile lor vor avea de suferit.
In ciuda esecului de azi, activistii sustin ca vor continua actiunile de acest gen, in zona, in perioada urmatoare, pentru a-i face pe oameni sa constientizeze pericolul pentru mediu pe care il reprezinta exploatarea gazelor de sist sau a
altor resurse.
Prospectiunile desfasurate la Cenei presupun amplasarea, in pamant, a unor incarcaturi explozive. Prin detonarea acestora se declanseaza o unda de soc, comparabila cu cea provocata de un mic cutremur. Masurata de aparate speciale, aceasta poate ind