La Timişoara a avut loc lansarea masterplanului energetic al Timişului, strategie realizată de Asociația pentru Managementul Energiei Timiș (AMET). Asociația pentru Managementul Energiei Timiș a elaborat Master Planul Energetic al județului, care prin caracterul său analitic și concret, prin diversitatea aspectelor abordate, este un instrument valoros în ceea ce privește dezvoltarea județului nostru, vizând atât mediul privat cât și cel public.
Având în vedere obiectivul autorităților locale de a asigura dezvoltarea durabilă a zonei, nevoia mediului de afaceri pentru stabilitate, coerență, viziune și măsuri concrete, acest document programatic propune o politică și o strategie energetică prin care să se asigure un consum eficient, adecvat unei economii moderne, în condiții de calitate și siguranță în alimentarea cu energie, promovând totodată folosirea surselor de energie regenerabilă, reducerea emisiilor de noxe și a amprentei de carbon.
Au venit puţini primari
„A fost un eveniment foarte reuşit. Subiectele au fost foarte interesante. S-a vorbit atât de vulnerabilităţile sistemului energetic cât şi despre oportunităţi, în părimul rând cele de luare a deciziilor şi de finanţare europeană în viitorul ciclu. Îmi pare rău că nu am avut în sală prezenţi mai mulţi primari. Au fost reprezentate cam 8 primării, pentru că nu înţeleg şi nu conştientizează importanţa unui astfel de domeniu, care este unul critic, pe lângă infrastructura de apă-canal, pornind de la ceea ce înseamnă confortul nostru în casă până la stabilitatea agenţilor economici. Nu este posibil ca pentru o cădere de tensiune de 15 secunde unele firme să plătească 20.000 de euro, pentru că trebuie să-şi repună linia de producţie în funcţiune”, spune Marian Vasile, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, preşedinte AMET. Practic, dacă primarii de comune şi de oraşe doresc să at