Calea Lactee reprezinta galaxia sistemului nostru solar, ea cuprinzand si alte stele cu planetele lor. Toate corpurile din aceasta galaxie orbiteaza in jurul centrului galactic.
Insa Calea Lactee inseamna cu mult mai mult, iar Listverse iti prezinta cateva informatii despre aceasta, pe care s-ar putea sa nu le stii.
Gaura neagra super masiva
In ultimii ani, astronomii au urmarit activitatea stelelor pe orbita, in jurul Sagetatorului A, o regiune densa din mijlocul spiralei galaxiei noastre. Pe baza modului in care acestea se misca, ei au determinat ca in mijlocul Sagetatorului A, ascunsa in spatele unui nor gros de praf si gaz, exista o gaura neagra super masiva, cu o masa de 4,1 milioane de ori mai mare decat cea a Soarelui.
Cand stelele se apropie de aceasta gaura neagra, incep sa se roteasca cu o viteza incredibila. Una dintre stele, S0-2, se misca cu 18 milioane de kilometri pe ora, iar gaura neagra o atrage si apoi o respinge. Recent, specialistii au mai descoperit si un nor de gaz care se apropie de gaura neagra, formatiune sfasiata in bucati de atractia gravitationala a gaurii negre.
Stele noi
Dr. Roland Diehl si echipa sa de astronomi au dorit sa afle cat de des se naste o stea in galaxia noastra. Dupa ce au cartografiat prezenta aluminiului 26, un izotop al aluminiului regasit in regiunea in care stelele se formeaza sau mor, au estimat ca galaxia noastra da nastere la 7 stele noi in fiecare an. In plus, de doua ori pe secol, o stea mare se transforma in supernova.
Galaxia canibala
Indiferent cat de des s-ar forma o noua stea, Calea Lactee creste atragand materie sin din alte parti. In trecut, nu se stiau exact mecanismele acestui proces, insa studii recente sugereaza ca galaxia noastra este un fel de galaxie canibala - a consumat alte galaxii in trecut si, cel mai pr