Peste 40 de activişti ai asociaţiei Greenpeace, veniţi în România din zece ţări, au escaladat, luni dimineaţă, gardul Palatului Parlamentului pentru a săpa în mod simbolic după aur, în semn de protest faţă de exploatarea cu cianuri. Activiştii au fost duşi pe rând la secţiile de Poliţie şi amendaţi. În acest timp, forma adusă la zi a Legii Minelor a trecut de comisii.
Un grup de activişti străini din zece ţări alături de câţiva din România, toţi membri ai Greenpeace, asociaţie ce luptă pentru protecţia mediului, au sărit gardul Palatului Parlamentului, luni dimineaţă, înarmaţi cu târnăcoape şi lopeţi şi au început să sape gropi. Scopul a fost acela de a-i sensibiliza pe parlamentarii români, pentru a respingea noua formă a Legii minelor, aflată în dezbatere, care ar permite, printre altele, exploatarea pe bază de cianuri de la Roşia Montană.
Dintre cei care au protestat în curtea Casei Poporului, doar şase erau români, restul fiind din Canada, Statele Unite ale Americii, Austria, Ungaria, Polonia, Germania, Cehia şi Croaţia. După protestul neanunţat, manifestanţii s-au ales cu amenzi. Conform Jandarmeriei, 47 de oameni au fost sancţionaţi cu câte 500 de lei pentru „pătrunderea ilegală în sediile unor autorităţi publice şi refuzul de a-l părăsi la cererea organelor de ordine“.
Filmul protestului Greenpeace de luni dimineaţă
„A fost ironic ce am făcut”
Unul dintre voluntarii Greenpeace veniţi în Bucureşti este Maria, o tânără de 21 de ani, din Austria. Acasă, ea a militat împotriva unei practici agricole toxice pentru albine. În urma protestului, substanţa dăunătoare a fost interzisă, ceea ce îi dă speranţe tinerei că lupta pentru salvarea Roşiei Montane are şanse. „Dacă Roşia Montană Gold Corporation are dreptul să sape după aur unde vrea prin România, eu m-am hotărât să fac acelaşi lucru în curtea Palatului Parlamentului“, a spu