Luni, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat Raed Arafat a prezentat rezultatele controlului din ultima săptămână la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Au fost verificate atât situaţia financiară a unităţii medicale, cât şi starea igienico-sanitară din cele patru locaţii ale spitalului.
Raed Arafat a prezentat concluziile generale ale anchetei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Iată care sunt acestea.
- În ceea ce priveşte finanţarea spitalului, sumele alocate către SJU Ploieşti au fost mai mari în 2013 decât în 20-12. Anul trecut, spitalului i s-au alocat 118.833.833 lei, iar pentru acest an unitatea medicală a primit 132.989.070 lei, cu aproape 12% mai mult decât în 2012, din care 60% sunt cheltuieli de personal.
- Sumele alocate către bunuri şi servicii sunt cu 28% mai mari decât în anul anterior, iar pentru medicamente s-au alocat cu 20% mai mulţi bani decât în 2012. Problema este că aceste fonduri nu au fost întotdeauna solicitate şi utilizate. Spitalul primeşte finanţare prin CAS, MS pentru programe, urgenţe şi Terapie Intensivă, suma solicitată de către unitatea medicală fiind mai mică de jumătate, adică 600.000 de lei şi prin Consiliul Judeţean, de la care unitatea medicală primeşte peste 6 milioane de lei pentru utilităţi.
- În privinţa organizării, există probleme majore. Sunt secţii care nu au respectat planul de paturi. De exemplu, la Cardiologie ar fi trebuit să fie 90 de paturi, dar faptic erau 139 de paturi, ceea ce înseamnă că tendinţa de a interna bolnavi este foarte mare şi reprezintă o creştere a costurilor pentru spital care nu sunt decontate de CAS.
- În unele secţii chirurgicale există o rată de operabilitate între 47 şi 63% şi nu se explică de ce jumătate dintre bolnavii internaţi la secţiile chirurgicale nu sunt operaţi.
- Secţiile chirurgicale sunt dispersate în mai multe clădiri şi nu