Tomas Spurny, preşedintele executiv al BCR, a constatat simplu că România are un potenţial de creştere economică mare şi a avut o propunere: cine nu poate asigura o creştere economică de peste 5% pe an trebuie să plece de la putere. (Spurny, BCR: Orice guvern care nu dă 5% creştere economică ar trebui înlăturat de electorat)
Preluând această idee am propus, jurnalistic, ca primul articol din constituţie să prevadă acest lucru. (Opinie Cristian Hostiuc - directorul editorial al ZF - Revizuirea Constituţiei ar trebui să înceapă cu acest articol: „Cine nu aduce o creştere economică de 5% pe an trebuie să plece de la putere“)
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a avut câteva comentarii pe marginea acestei propuneri la Gala ZF 15 ani, începând de la faptul că o asemenea idee nu este scrisă în nicio constituţie a vreunei ţări din această lume, în schimb există limite ale îndatorării publice, sau să nu te arunci în deficite mai mari. Guvernatorul ar vrea o asemenea creştere economică de peste 5% pentru că România are nevoie să recupereze decalaje, dar fără să se strice echilibrele macro actuale. „Faptul că nu reuşim să trecem de 2% creştere economiă în prezent este şi pentru că trebuie să facem nişte corecţii mari pentru că am avut o creştere care nu a fost în întregime sănătoasă în trecut. Să ne mai gândim la acest lucru.“ (Ne lipseşte o creştere de 4 - 5% pe an, dar să nu stricăm echilibrele macroeconomice atinse)
Daniel Dăianu, unul dintre cei mai reputaţi economişti şi analişti români din ultimele două decenii, spune că activitatea economică, în condiţiile de acum, nu poate ajunge la peste 4% din PIB: nu există capacitate efectivă pentru aşa ceva, prin aceasta înţelegând şi măsuri de politică publică. „Să ţinteşti o creştere economică mai înaltă este raţional dacă există resorturi interne care să o susţină. Altminteri, visăm cai verzi pe pereţi! Şi